Franjevački svjetovni red izvorna je franjevačka karizma - koja ima za cilj izgradnja vjernika za praktično življenje Evanđelja po uzoru na sv. Franju Asiškoga.  Prisutan je u Puli od dolaska franjevaca u Šijanu, a u našoj crkvi od samih početaka, točno od 1934. godine.

Znamo da su ga veoma njegovali talijanski fratri i da je ova  zajednica počašćena članstvom sluge Božjega Egidia Bulešića. On je umro 1929. godine, kad se počela graditi crkva sv. Antuna, pa je, kako smo već spomenuli, njegova slika ugrađena u njezine temelje.

Nakon rata i u vrijeme komunizma zajednica je imala mali broj članova i mjesečne susrete s duhovnikom.   Zajednica je počela rasti krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, kad je za duhovnog asistenta određen o. Andrija Bilokapić. 

Osim mjesečnih susreta obavljan je novicijat, vršile su se duhovne obnove i započelo s karitativnim radom. Spomena je vrijedna tribina «Franjo i Evanđelje» koja se održavala 1983. u povodu  800. obljetnice rođenja sv. Franje.

U vrijeme Domovinskog rata, kad je dosta izbjeglica došlo u Pulu  zaživio je rad Caritasa u kojem su  svjetovne franjevke i franjevci odigrali veliku ulogu. Kad se situacija smirila više se radilo na duhovnoj izgradnji članstva.

Današnja zajednica broji šezdesetak članova i duhovni asisten je o Frane Delić.